Participatieproject Meezing Matthäus 2024

5 februari 2024

Woensdag 27 maart organiseren Stichting Bachkoor Holland, Concertgebouw Kamerorkest en stichting Participatie met Dementie (het Participatiekoor) de Meezing Matthäus voor mensen met dementie in de Nieuwe Kerk in Delft. Die middag kunnen mensen met dementie, 'mantelzangers' én regulier publiek meezingen met dit wereldberoemde werk.

Een selectie van hoogtepunten uit de Matthäus Passion van J.S. Bach, zoals het openingskoor en het slotkoor, en diverse koralen en aria’s, worden afgewisseld door korte vertellingen als vervanging van de recitatieven waarin het lijdensverhaal ‘vertaald’ wordt naar het dagelijks leven van mensen met dementie en hun naasten. Deze concertuitvoering duurt 1 uur en 30 minuten. 

Ruim 350 zangers, waarvan 1/3 met dementie, zingen mee met deze verkorte versie van de Matthäus Passion. Vier solisten vanuit het Bachkoor Holland zullen de solorollen vervullen in de aria’s die op het programma staan. Koorzangers vanuit Bachkoor Holland vullen de Participatiekoren aan met professioneel stemgeluid in de koordelen. Het Concertgebouw Kamerorkest verzorgt de begeleiding, aangevuld met strijkers uit het Delfts Studenten Gezelschap Krashna Musika. Het Haarlems Jeugdkoor Spaarne dat onder leiding staat van koordirigent Marina Besselink, zingt met 25 zangers van 8 tot 18 jaar delen mee. In de voorbereiding wordt tijdens de repetities ook veel aandacht besteden aan educatie over dementie. Dirigente Sanne Nieuwenhuijsen, de vaste dirigente van het Participatiekoor, is 27 maart de concertdirigent. Zij is het vertrouwde gezicht voor de zangers van het Participatiekoor. De Nieuwe Kerk Delft opent graag de deuren voor dit maatschappelijk doel.

Lijkt het u leuk om vanuit de kerkbanken mee te zingen? U bent van harte welkom. De teksten worden ter plaatse uitgedeeld in de Nieuwe Kerk. De kaartverkoop is gestart. Klik HIER.