Meezing Matthäus (c) Jaap Kroon

Meezing Matthäus (c) Jaap Kroon

Meezing Matthäus (c) Jaap Kroon

Stichting Bachkoor Holland en de Stichting Participatie met Dementie (het Participatiekoor) zijn begin 2024 een ambitieuze samenwerking aangegaan: Meezing Matthäus voor mensen met dementie. Op woensdag 27 maart zongen mensen met dementie en 'mantelzangers' mee met dit wereldberoemde werk in de Nieuwe Kerk in Delft. Regulier publiek dat aanwezig was, werd van harte uitgenodigd om mee te zingen.
 

Bachkoor Holland zet zich in om de prachtige muziek van Johann Sebastian Bach voor een breder publiek bereikbaar te maken. Dit doen wij bijvoorbeeld door de livestream van onze concerten toegankelijk te maken voor patiënten en medewerkers van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Het participatieproject sloot naadloos aan bij de wens van Bachkoor Holland om meer impact te maken. Bachkoor Holland gelooft daarnaast in de kracht van samen zingen: het maakt het ‘gelukshormoon’ oxytocine in de hersenen aan en zorgt voor een gevoel van verbinding en samenhorigheid. De indrukwekkende Matthäus Passion werd door Bach geschreven voor samenzang van de kerkgemeente en leent dan ook zich uitstekend om meegezongen te worden. 
De samenwerking met het Participatiekoor rond de Matthäus Passion en de openstelling van het concert in de Nieuwe Kerk voor mensen met dementie, hun verzorgers én regulier publiek vormt een mooie cirkel van samenzijn voor de Paasdagen.

 

Meezing Matthäus voor mensen met dementie

Tijdens het concert werd een selectie van hoogtepunten uit de Matthäus Passion van J.S. Bach, zoals het openingskoor en het slotkoor, en diverse koralen en aria’s, afgewisseld door korte vertellingen als vervanging van de recitatieven waarin het lijdensverhaal ‘vertaald’ werd naar het dagelijks leven van mensen met dementie en hun naasten. Deze concertuitvoering duurde 1,5 uur. 

Ruim 200 zangers, waarvan 1/3e met dementie, zongen mee met deze verkorte versie van de Matthäus Passion. Vier solisten vanuit het Bachkoor Holland vertolkten de solorollen in de aria’s. Koorzangers vanuit Bachkoor Holland vulden de Participatiekoren aan met professioneel stemgeluid in de koordelen. Het Concertgebouw Kamerorkest verzorgde de begeleiding, aangevuld met strijkers uit het Delfts Studenten Gezelschap Krashna Musika. Het Haarlems Jeugdkoor Spaarne onder leiding van koordirigent Marina Besselink, zong met 20 zangers van 8 tot 18 jaar delen mee. In de voorbereiding werd tijdens de repetities ook veel aandacht besteed aan educatie over dementie. Dirigente Sanne Nieuwenhuijsen, de vaste dirigente van het Participatiekoor, was 27 maart de concertdirigent. Zij is het vertrouwde gezicht voor de zangers van het Participatiekoor. De Nieuwe Kerk Delft opende graag de deuren voor dit maatschappelijk doel.
 

AVROTROS maakte voor het tv-programma EenVandaag een reportage van de voorbereidingen en het concert.
Kijk de reportage HIER terug.

Meezing Matthäus voor mensen met dementie wordt mogelijk gemaakt door deze partners.