Interview organist Christina Edelen

5 maart 2020

Christina, jij hebt de Matthäus al vaker uitgevoerd met het Bachkoor Holland. Hoe ervaar je het om dat zoveel jaar te doen? Ontdek je nog nieuwe dingen in het werk?

"Ja, de Matthäus Passion is een enorm complex stuk; er is altijd iets nieuws in te vinden. De orgelpartij is een becijferde baslijn; alleen de linkerhand is uitgeschreven en de rechterhand is geïmproviseerd. Dus ik kan altijd iets nieuws in de muziek vinden omdat ik steeds probeer iets anders te spelen. Voor zijn de concerten elk jaar en elke keer anders."

 

Met jouw echtgenoot, cellist Fred Edelen, die ook onze Matthäus uitvoert, treed je op als Duo Edelen. In welk opzicht verschilt jouw rol in het orkest, onder leiding van een dirigent, met het optreden als duo?

"Als Duo Edelen spelen Fred en ik solo of kamermuziek en daarin hebben we onze eigen muzieklijnen. In de MP, spelen wij samen continuo, dus dezelfde baslijn. Doordat wij meer dan 36 jaar samenspelen, voelen en horen wij de muziek letterlijk in harmonie. Gijs geeft ons veel vrijheid in onze interpretatie. Dat vinden wij fantastisch leuk."

 

De muziek van Bach is op sommige momenten zeer ontroerend. Beïnvloedt dat jou tijdens het spelen?

"Zeker! Het is een voorrecht om letterlijk middenin zo'n grandioos stuk te zitten. Dat is ongelofelijk! De grote koorstukken van bijvoorbeeld de Matthäus, Weihnachtsoratorium en de Maria Vespers vind ik altijd het meest ontroerend."

 

Wat is jouw favoriete deel in de Matthäus Passion?

"Er zijn zo veel mooi delen! Maar, voor mij komt één van de mooiste delen aan het eind van het stuk. In de basaria “Mache dich mein Herze rein”. Daar voel je de warmte van de harmonieën en de zachte wiegende ritmes. Na zo'n intensieve muzikale reis is het een punt van rustige tevredenheid."

 

Bij het Bachkoor Holland wordt traditioneel niet geapplaudisseerd na afloop van de Matthäus. Hoe is dat voor een musicus?

"In de Matthäus is de boodschap belangrijker is dan de boodschapper. Dus dan klopt het dat er geen applaus is. En gezien het feit dat Nederland vooral een seculair land is, is het extra bijzonder dat zo veel mensen naar de MP komen met zo'n respectvolle houding." 

 

Voor wie zou jij de Matthäus een keer willen uitvoeren?

"Het werk was oorspronkelijk geschreven voor een kerkdienst. Zoals in een kerkdienst wens ik dat alle mensen kunnen komen luisteren: niet alleen liefhebbers van klassieke muziek, niet alleen volwassenen en niet alleen mensen die geld genoeg hebben om een kaart te kopen. Bach is voor iedereen."